Pameran Perabot Eksport Malaysia Buat Ramai Buka Mata

Pameran Perabot Eksport Malaysia yang ke-16 (EFE) 2023 ini membuat ramai buka mata dalam rekaan yang lebih praktikal dan kualiti produk yang baik. Program Inkubator Reka Bentuk TIMB3R (DIP) mempamerkan produk perabot terbaik dengan bertujuan untuk menarik pendedahan antarabangsa terhadap keupayaan industri kayu dan perabot tempatan dalam menghasilkan produk yang mengimbangi kualiti dan gaya untuk memenuhi permintaan pengguna hari ini.

Pameran Perabot Eksport Malaysia ini juga memberi daya tarikan kayu sebagai bahan pilihan popular untuk gaya kontemporari perabot dan hiasan rumah. “Selepas berbulan-bulan mereka bentuk dan membina, TIMB3R DIP bersedia untuk mengambil langkah seterusnya untuk mencapai kejayaan pengkomersialan di peringkat global. Kami teruja untuk menjadi sebahagian salah satu acara perabot dan perabot antarabangsa terbesar di Asia Tenggara,” kata Pengerusi Jawatankuasa DIP TIMB3R, Encik Khoo Yeow Chong.

“Kami berharap dapat bekerjasama dengan pelabur asing, dan memanfaatkan kerjasama peluang dengan jenama antarabangsa,” katanya. Sebanyak 25 produk kayu daripada dua edisi pertama TIMB3R DIP tersedia pada pemeran perabot eksport tersebut. Fokus pada kemampanan dan inovasi, produk terdiri daripada perabot kepada barangan hiasan, salah satunya termasuk ialah Pemenang Anugerah Produk REKA Interiors Exhibition (RiX) 2022, “Cayenne Cot” adalah katil bayi pelbagai guna yang boleh diubah menjadi meja atau katil.

“TIMB3R DIP bersedia untuk menjadi teras baharu dalam reka bentuk, perabot dan kayu sektor. Inisiatif ini menggalakkan penciptaan produk kayu asli dan reka bentuk perabot yang penting untuk industri perkayuan Malaysia kekal berdaya saing serta menarik perhatian kepada bakat kreatif Malaysia” kata Ketua Pegawai Eksekutif bagi Malaysia Timber Council, Madam Noraihan Abdul Rahman.

 

“Tindak balas terhadap produk TIMB3R DIP telah meyakinkan dan kami percaya pelabur asing akan melihat nilai dalam pembuatan kami yang dipesan lebih dahulu, terutamanya dalam pasaran dengan keunikan dalam ciri tersendiri,” kata Puan Noraihan. “Walaupun wabak COVID telah menjejaskan banyak industri Malaysia, keseluruhan kayu industri mencatatkan angka eksport yang menggalakkan pada tahun 2021 dan 2022. Terdapat juga  permintaan untuk perabot selaras dengan trend kerja dari rumah. Kejayaan daripada program TIMB3R DIP adalah bukti keupayaan Malaysia untuk kekal berdaya saing dalam industri perabot global. Dengan memberi tumpuan kepada inovasi, reka bentuk dan produktiviti, pengeluar perabot Malaysia boleh terus memenuhi perubahan permintaan pengguna di seluruh dunia sambil mengekalkan daya saing mereka terhadap industri di negara lain,” tambahnya.

TIMB3R DIP dibangunkan oleh Malaysia Timber Council (MTC), Majlis Perabot Malaysia (MFC), dan Institut Pereka Dalaman Malaysia (MIID) untuk memupuk bakat reka bentuk tempatan dan menyediakan platform untuk pereka dan pengilang kayu untuk mempamerkan potensi mereka. Program ini disokong oleh Malaysian Wood Molding and Joinery Council (MWMJC) dan The Association of Pengusaha Kayu dan Perabot Bumiputra Malaysia (PEKA). Ketahui lebih lanjut di www.timb3r.my .

Lihat hasil produk tempatan yang cukup membanggakan Malaysia:

Artikel seterusnnya: ELAK TANAMAN LAYU SELEPAS BALIK CUTI RAYA NANTI

Ikuti Cik Seri di FB: https://www.facebook.com/anjungserimag/ dan juga Instagram https://www.instagram.com/anjungseri/

One thought on “Pameran Perabot Eksport Malaysia Buat Ramai Buka Mata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *