PESTA KUANTAN188 PADA 29-31 JULAI ACARA KERIANGAN KELUARGA DAN KONSERT BERSAMA ARTIS POPULAR

Pesta Kuantan 188 kali ini bakal menjadi satu acara yang cukup meriah untuk rakyat pahang dan juga bakal menarik perhatian yang lain untuk datang ke negeri Pahang. Acara penuh keriangan dengan konsert artis tempatan yang istimewa bakal mengegarkan Kuantan.

Bertepatan dengan hari keputeraan KDYMM Yang Di Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan KDYMM Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj iaitu masing-masing pada 30 Julai 2023 dan 5 Ogos 2023, Kuantan 188 juga akan menganjurkan majlis makan malam tertutup khas satu malam sahaja di menara itu.

Infiniti Indah Sdn. Bhd. (Infiniti Indah), anak syarikat Hospitality 360 Sdn. Bhd. dan cabang hospitaliti MAA Group Berhad, kembali dengan Pesta Kuantan 188 selama tiga hari dari 29 hingga 31 Julai yang disokong oleh Kerajaan Negeri Pahang, Pelancongan Pahang dan Kementerian Belia dan Sukan.

Dato’ Zulkifli Mohamad (Managing Director Kuantan 188, Mr Anand Kanasingam (Chief Operating Officer MAA Group) & Dato’ Indera Omar Naresh Mohan (President & Group CEO Trinidad Group)

Sebagai destinasi utama pelancong ke Pantai Timur Malaysia, Kuantan 188, adalah pilihan yang jelas untuk mempromosikan kawasan budaya dan geografi yang unik. Pesta Kuantan 188 akan menampilkan aktiviti keriangan keluarga seperti Perlumbaan Perahu Naga Diraja Pahang; Persembahan Bakat Kuantan 188: Ada Bran?; persembahan kebudayaan oleh Majlis Bandaraya Kuantan, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri dan Setiausaha Kerajaan Negeri, pertunjukan fesyen, Zumba, gerai runcit dengan barangan buatan tangan dan makanan daripada vendor tempatan, Fun Run dan Fun Ride yang menampilkan larian 5km bersama trek berbasikal sejauh 35km, dan banyak lagi.

Untuk memastikan kanak-kanak terhibur, aktiviti Kelab Kanak-kanak termasuk zoo haiwan peliharaan mini, zipline kanak-kanak, pertandingan karaoke, istana melenting dan pemeriksaan kesihatan untuk ibu bapa tersedia pada 30 Julai 2023.

Perlumbaan perahu naga adalah yang pertama untuk Kuantan 188, yang dinamakan “Regatta Perahu Naga Diraja Pahang 2023”. Pada 30 dan 31 Julai, pasukan yang terdiri daripada 12 krew bahagian Terbuka Pahang dan 12 krew bahagian Tertutup Pahang (terbuka dan campuran) bersaing untuk memenangi hadiah piala, pingat dan wang tunai. Perlumbaan akan bermula di hadapan Jeti Jabatan Laut Kuantan dan berakhir di hadapan Kuantan 188. Sebanyak 34 pasukan telah mengesahkan penyertaan. Perlumbaan Perahu Naga Diraja Pahang disokong penuh oleh jawatankuasa Pesta Perahu Naga Antarabangsa Pulau Pinang (PIDBF).

Mr Anand Kanasingam (Chief Operating Officer MAA Group) Dato’ Indera Omar Naresh Mohan (President & Group CEO Trinidad Group), ManBai, Ameeng Spring, Harith Iskandar, Aizat Amdan, Dato’ Zulkifli Mohamad (Managing Director Kuantan 188), dan Calvin Thoo (Pereka Fesyen)

Festival itu termasuk konsert percuma bersama artis popular yang menampilkan Dato’ Sri Siti Nurhaliza, Cakra Khan, Ameng Spring, Aizat Amdan, Aishah Retno, Santesh  serta pelakon dan komedian Malaysia Harith Iskander dengan paparan teknologi pemetaan unjuran pada aci Menara pada 31 Julai 2023 yang bermula jam 9.00 malam.

“Acara tahunan ini telah berkembang dengan pesat dengan sokongan daripada penaja yang bermurah hati, dan sokongan daripada agensi kerajaan yang menjadikan festival tiga hari itu menjadi kenyataan,” kata Dato’ Indera Omar Naresh Mohan, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Infiniti Indah, “Festival Pesta Kuantan 188 berlangsung tiga hari dengan penuh keseronokan, acara mesra keluarga yang berhutang keasliannya kepada budaya dan masyarakat Malaysia. Setiap tahun, penduduk dan pelawat berkumpul dari seluruh dunia untuk menyaksikan Kuantan pada tahap terbaiknya dan tahun ini, kami menjangkakan sekurang-kurangnya 20,000 pengunjung.”

Beliau menambah, “Kami telah menyerahkan kepada Pelancongan Pahang untuk memasukkan Pesta Kuantan 188 sebagai acara tahunan dalam Kalendar Acara untuk Pelancongan Pahang, manakala objektifnya adalah untuk mencipta produk pelancongan baharu untuk Pahang. Kami akan terus menjadikan Pesta Kuantan 188 sebagai hab destinasi pelancongan moden di Pahang dan Pantai Timur.”

Menara Kuantan 188 ialah menara kedua tertinggi di Malaysia, berdiri pada ketinggian yang mengagumkan iaitu 188 meter. The Tower ialah ahli ke-52 World Federation of Towers dan menawarkan pemandangan panoramik yang memukau, membolehkan pengunjung menikmati pemandangan Kuantan yang tidak terhalang dan luas dan sekitarnya. Kuantan 188 menyediakan pengalaman yang unik dan mengagumkan, memberikan pengunjung rasa berada di puncak dunia. Menara ini menonjol sebagai pencapaian seni bina yang luar biasa, menawarkan pengunjung pelbagai pengalaman daripada menjamu selera hingga bersantai, pemerhatian, dan dek langit yang tidak dapat dilupakan. Menara ini memberi peluang untuk menghargai keindahan Kuantan dari perspektif yang berbeza.

Tiket boleh didapati di: ticket.kuantan188.com.my/ms/Booking. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Pesta Kuantan 188, lihat Instagram, Facebook dan TikTok untuk kemas kini terkini, serta www.kuantan188.com.my.

Semua pengunjung yang membeli tiket ke Pesta Kuantan 188 dari 17-31 Julai layak mendapat satu penyertaan cabutan bertuah di mana cabutan akan diumumkan pada penghujung konsert pada 31 Julai 2023.

Pesta Kuantan 188 disokong oleh Yes 5G (Telco Rasmi), Berjaya Corporation Berhad, Citaglobal Berhad, Wira Semangat Sdn. Bhd., Malaysian Resources Corporation Berhad, Cameron Valley Tea (Bharat Group), Chili’s Grill & Bar, Dancom Group, IRIS Corporation Berhad, Klikx Holdings, Kotasas, LBS Bina Group Berhad, LLT Group, MAA Group Berhad, MPHB Capital Berhad, Pusat Pembangunan Kemahiran Pahang (Perkhidmatan Drone), PASDEC Holdings, Pensonic, rakan kongsi Unjuran Pemetaan, Panasonic dan Framemotion Studio, Ramada Suites by Wyndham KLCC, Shahzan Hotel Kuantan, T.A.S Industries Sdn. Bhd., Touch Group Holdings Sdn. Bhd., Wawasan Intact Properties, dan Winfast Corporation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *